od nas Fruziak napisze o pigwowej

fruzia pisze:No więc jak ktoś jest leniwy, to niech od razu zaprzestanie czytania, bo ta nalewka to dla pracowitych jest, względnie nieuleczalnych maniaków takich trunków albo takich co upadli na głowę![]()
Najpierw należy sobie znaleźć albo wyhodować pigwę. Potem zbieramy owoce. Dużo owoców, bo nikt szklanki nalewki nie robi. Później należy te pigwy umyć i zaczyna się zabawa.
Trzeba to draństwo przeciąć na pół i wydrylować albo te połówki albo sobie pokroić na ćwiartki i wtedy próbować. Robota taka bardzo upiorna i łatwo zrobić sobie z paluszków wycinankę. A jak porobimy wycinankę i dalej te pigwy kroimy to już możemy startować do konkursu na męczennika roku, albowiem kwaśne toto cholernie i piecze nieźle. Po wydrylowaniu te połówki lub ćwiartki pigwy, nie palców, kroimy na cieniutkie plasterki. Plasterki do słoika i zasypujemy cukrem. I tak do usra..... aż nam się owoce skończą. Cukru lepiej mieć w zapasie, bo dużo schodzi.
Puszczają te pigwy soczek szybciutko, ale warto potrzymać kilka dni, coby dostosować poziom zasłodzenia do własnych upodobań.
Później bierzmy spirycik albo wódę, jak kto woli i zalewamy pół na pół z owocowym roztworem. Trzymamy toto później sześć tygodni, usiłując nie wychlać przed czasem. Po czasie zlewamy alkohol do butelek, a owoce do słoiczka i do lodówy, będą w sam raz do zimowej herbatki. A alkohol? No teraz można już do upadłego
prezes pisze:Te Fruśka, a nie lepiej skoczyć do monopolu i sobie Wyborową lub inną czystą strzelić ?
Poniewiera tak samo, a roboty ile mniej !!
petio pisze:Proste przepisy z zeszycika mojego dziadka, haczone jako te dla zdrowotności.
Pieprzówka;
- 20 ziaren pieprzu
- 1l wódki 40voltuf
- łyżeczka cukru
Pieprz zemleć i zalać wódką, cukier zbrązowić na suchej patelni, zalać 3łyżkami wody, rozpuścić i znowu zgęścić karmel. Ostudzony dodać do wódki. Macerować 3tygodnie. Nalew filtrować przez watę do butli. Schłodzić.
petio pisze:Cytrynówka;
- 4cytryny
- 1l wódki 45voltuf
Zetrzeć skórkę z czystych parzonych cytryn. Z ½ cytryny wycisnąć sok. sok i skórkę zalać wódką i odstawić na tydzień. Nalew filtrować przez watę do butli. ( można też dodać 200g cukru i macerować przez 2-3tygodnie)
Wróć do „Kącik twórczosci offroadowej”
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 16 gości