ŚWIATŁA KSENONOWE

Jestem tu nowy... oraz pisanie o wszystkim i o niczym.
Awatar użytkownika
budzik
Prawdziwy offrołdowiec

ŚWIATŁA KSENONOWE

Postautor: budzik » pn 09 lut, 2009

Muszę sie podzielić swoja przygodą, kiedy wracałem z ostatniej sciemy odwoząc serecznego kolegę z małzonką do domu....(pozdro Tamlin :D )
Zatrzymał mnie patrol nocnej polcji... za światełka..., które im bardzo przeszkadzały. Załozone ksenony do 4 letniego autka - niby nie powinno bys problemu, prawda ??? ale jednak są wielkim problemem.
Dowód rejestracyjny został tamtej nocy zabrany...
Nie warto montować jak widać...
- brak oznaczenia, ze lampa moze miec takie zarówki
- brak spryskiwacza
- brak samopoziomowania wysokości świateł
Dlatego nie mozna samemu.
Ponoć nie ma tego w kodeksie o ruchu drogowym, tak mówią niektóre warsztaty elektroniczne....co trzeba sprawdzić.
I chociaż historia ma równiez troszkę inną wersję powodu zatrzymania....ale o tym nie na forum :twisted:

TAKŻE PRZESTROGA . . . mogą zabrać dowodzik za ładne swiatełka

Darek...
ADMINISTRATOR

Postautor: Darek... » wt 10 lut, 2009

Brawo Policja :!: Sorry ,że to na Ciebie trafiło ... ale mieli rację
Honker 2324

Awatar użytkownika
budzik
Prawdziwy offrołdowiec

Postautor: budzik » wt 10 lut, 2009

tak Darek
wiem, że mieli racje i słusznie, tylko jest jeszcze takie "małe" ale....
o tym nie na forum

nissan7
Weteran bezdrozy

Postautor: nissan7 » wt 10 lut, 2009

dawno już było powedziane, że ani lampy ani żarówki niby ksenonowe nie są zgodne z prawem jeśli nie są montowane przez autoryzowany servis(chodzi o lampy :)). i zgodze się z Darkiem że to dobrze że pilnują chociaż szkoda że trafiło na Ciebie ale czasem h.j mnie strzela jak jestem po przeciwnej stronie takiego auta i nie widzę nic poza blaskiem jego super reflektorów

hajdi
Starszy podawacz kinetyka

Postautor: hajdi » wt 10 lut, 2009

nissan7 pisze: autoryzowany servis(chodzi o lampy :)).

nie tak bardzo o lampy jak o system poziomowania ich ,bo to jest głowna przyczyna oslepiania .
H1 sie sklada

Awatar użytkownika
martii
menager wklejonych

Postautor: martii » śr 11 lut, 2009

sam system samopoziomowania a dokladnie jego brak nie oslepia, bo on dziala w zaleznosci od obciazenia auta - taki automatyczny nastawnik, podobnie jak reczne poziomowanie

oslepia glownie bo lampy xenonowe maja inna konstrukcje, a tjunerki wkladaja ksenony gdzie popadnie nawet w zebrowane szkla i z tad te wybuchy supernowej na drodze

gdyby wkladano je tylko do lamp soczewkowych byloby OK, bo tam jest przeslona ktora w dosc dobrym stopniu robi rozgraniczenie swiatlocienia

natomiast wszelkie banki i paraboliki sa skonstruowana dla okreslonej ogniskowej - tzn zrodlo swiatla jest okreslone jako punkt z ktorego sie rozchodzi, a zarnik ksenonowy swieci prawei po calej dlugosci banki wiec nie ma mowy o ustawieniu ogniskowej

do tego dochodzi tez samo ustawienie swiatel, bo coniektorzy to o takiej mozliwosci to nawet nie slyszeli

Awatar użytkownika
budzik
Prawdziwy offrołdowiec

Postautor: budzik » czw 12 lut, 2009

soczewka moze i lepiej ale niestety . . . nawet autko na soczewce odpada, znam przykład ładnej, miłej kobietki w ładnym autku na ksenonach - dowód zabrany 8)

Awatar użytkownika
qsma
Weteran bezdrozy
Kontaktowanie:

Postautor: qsma » czw 12 lut, 2009

przyznaj sie co narozrabiałeś ze nie chcesz pisac na forum??? :twisted:
patrol GRRRRRRR 4,2 +35 BFG MT

http://www.martechszczecin.pl

Awatar użytkownika
budzik
Prawdziwy offrołdowiec

Postautor: budzik » czw 12 lut, 2009

nic nie narozrabiałem, tylko to takie małe info o ksenonach nieoryg.

Awatar użytkownika
LSD
4X4 Szczecin

Postautor: LSD » pt 13 lut, 2009

Oślepianie na ogół jest skutkiem stosowania reflektorów z żebrowanym szkłem, złego ustawienia lub brudnych reflektorów.
Jak się ma cleary lub soczewki i do tego czyste i dobrze ustawione to nie ma problemu.

Wróć do „Plotki”