Kiedyś piękny dom handlowy a dziś ruina pewnie zaraz do wyburzenia i jakiś pan jego mać deweloper postawi tam kolejnego gniota mieszkaniowego.
----
A wiecie o tym, że kiedyś po Szczecinie przebiegał całkiem zacny wyścig, wygrzebane w necie:

diablom pisze:Decyzja o rozbiorce Teatru Miejskiego zapadla w czasie kadencji P. Zaremby tj. 1945-1950.
Zaczeto go wyburzac w 1954. Powod oficjalny to, ze wiazal sie z przepychem Niemcow i bardzo zle sie kojarzyl.
Nieoficjalny: cegly z rozbiorki pojechaly do Warszawki. Jak wiadomo w tamych czasach losy Szczecina byly niepewne.
Mozna miec domysly ze cegielki z rozbiorki to byl lakomy kasek do odbudowy stolicy.
Reasumujac P.Zaremba to nie taki zly h...
Kto wie moze chcial go odbudowac a ktos z gory naciskal na rozbiorke i dopiero po jego kadencji zrobiono armagedon
wibrys pisze:6:39 Prawdopodobnie to są hale targowo-wystawiennicze, które ok 1928 roku wybudowano w okolicy dzisiejsza Niemierzyńska - skrzyżowanie z Papieża Pawła VI
ishimo pisze:Np Drezno też było zniszczone a w tym roku miałem okazję być tam pierwszy raz... Niesamowite miasto. Odnowione genialnie.
ishimo pisze:Np Drezno też było zniszczone a w tym roku miałem okazję być tam pierwszy raz... Niesamowite miasto. Odnowione genialnie.
Tanto pisze:..... Do tego trzeba też wziąć pod uwagę kto zasiedlał poszczególne duże miasta przejęte od niemców i kto z nich zawsze mógł wrócić na swoją ojcowiznę. Inaczej mówiąc - gdyby ci którzy osiedli we Wrocławiu, zamieszkali by w Szczecinie, to to miasto wyglądało by dziś inaczej.
Jerry_GR pisze:W Szczecin "inwestuje" się chwilę przed wyborami. Inne miasta robią to metodycznie.
Jerry_GR pisze:To chyba trochę niesprawiedliwy osąd. I nie bronię tu własnych przodków gdyż jestem osobą napływową w pierwszym pokoleniu. Myślę, że tak zwani pierwsi osadnicy zrobili tyle ile można było zrobić w ówczesnych czasach i ówczesnych układach.
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 36 gości